Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Kávomlýnky

Jaký vybrat kávomlýnek?

Mletí kávy je velice podstatná chvíle, která ovlivní veškerý další postup přípravy kávy. Proto je velmi důležité zvažovat hned několik kritérii, které mohou při výběru mlýnku hrát rozhodující roli. Mezi hlavní rozhodnutí patří zejména, zda bude kávomlýnek určen pro domácí či profesionální využití a materiál a druh mlecího mechanismu. Jednoduše můžeme rozčlenit mlýnky na kávu na:

1. Litinové, ocelové nebo keramické mlecí kameny?

U elektrických mlýnků oceníte keramické mlecí kameny především díky nižší produkci tepla při vyšších otáčkách mlýnku. Z jiného hlediska keramické kameny ocelové nepředčí, déle trvající ostrost nebyla u keramických mlýnských kamenů prokázána. Litinové mlecí kameny jsou zejména u funkčních, leč dekoračních kávomlýnků neschválených k užití s potravinami.

 

2. Jaký zvolit princip mletí?

Kávomlýnky v podstatě fungují na dvou principech, které mohou zásadním způsobem ovlivnit kvalitu připravované kávy. Mechanismus s mlecími kameny má dvě zásadní výhody – můžete si nastavit hrubost mletí a mletí je velmi rovnoměrné. Naopak tříštivé nože Vám mohou namletou kávu při vysokých otáčkách spálit a nenabízí Vám možnost nastavení hrubosti mletí. Navíc, jelikož fungují na principu „kuchyňského robota“, kávu mohou „nasekat“ nerovnoměrně.


 

3. Ruční, elektrický nebo profesionální?

Klasický ruční mlýnek dotvoří skvělou atmosféru při vychutnání si Vaší lahodné kávy. Elektrický mlýnek Vám zaručí kromě své rychlosti i dostatečné pohodlí a komfort. Baristé dozajista ocení výhody profesionálních mlýnků, které jsou určeny do velkých provozů a umí například i dávkovat kávu přímo do páky.

 

Autor. Čerstvá káva
 


 

Porovnat kávomlýnky